пʼятницю, 31 березня 2023 р.

 «Перший ідеолог самостійної України»

      30 березня в філії № 10 Засульська сільська бібліотека з нагоди 150-річчя від дня народження М. І. Міхновського, громадського та політичного діяча, юриста, публіциста було оформлено викладку- персоналію «Микола Міхновський - борець за незалежність України». На викладці міститься інформація про його громадсько-політичну діяльність й життєвий шлях.

      Микола Міхновський був одним із найбільш неординарних представників українського руху початку XX століття. Адже саме він першим із наддніпрянських політиків висунув ідею самостійної соборної України, у той час як для більшості українських діячів вершиною прагнень був статус автономії. Саме він у 1917 році найбільш послідовно відстоював ідею створення українського війська, хоча для інших членів Української Центральної Ради ця потреба була далеко не очевидною. 

    Чимало колег не розуміли Міхновського, ба навіть відверто недолюблювали за авторитарний характер і надмірний радикалізм, якщо не екстремізм. Як на ті часи, його справді можна було назвати екстремістом. 

        Микола Міхновський занадто мало часу провів на авансцені української політики і рано пішов з життя , залишивши по собі відчуття якоїсь недосказаності. Низка ідей Міхновського залишалася актуальною задовго після його смерті, та й сучасники подекуди визнавали, що він випередив свій час. Його публіцистика, суспільно-політичні праці та спогади сучасників допомагають сформувати об’ємніше бачення цієї непересічної фігури початку минулого століття.



Немає коментарів:

Дописати коментар