вівторок, 10 вересня 2024 р.

 «Я народився і жив для добра і любові»

            Олександр Довженко – видатний український режисер, сценарист і письменник, який вважається одним із засновників поетичного кіно. Народився 10 вересня 1894 року на Чернігівщині. Його творчість охоплює теми боротьби, любові до рідної землі та пошуку національної ідентичності. 

        З нагоди 130-річчя від дня народження Олександра Довженка в філії № 10 Засульська сільська бібліотека було оформлено виставку-персоналію «Я народився і жив для добра і любові» на якій представлені прозові і автобіографічні твори автора.

             Найбільш відомі роботи Довженка – «Земля», «Зачарована Десна», «Арсенал», «Повість полум'яних літ», «Щорс», «Поема про море»,  які відзначені глибоким символізмом і патріотичними мотивами. Він часто зображував важку долю селян і солдатів, відображаючи соціальні та історичні виклики свого часу. Його стиль вирізнявся емоційною насиченістю, з використанням метафор і алегорій.

        Завдяки своїм фільмам Довженко став знаковою постаттю українського кінематографу. Його творчий внесок вважається невід'ємною частиною української та світової культурної спадщини, яка й досі надихає кінематографістів та митців у всьому світі.



Немає коментарів:

Дописати коментар