понеділок, 20 лютого 2023 р.

 «Українська мова – мудрості криниця»

      Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу.
  Щороку 21 лютого світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Так, Міжнародний день рідної мови був проголошений на конференції ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року. А запровадили його для сприяння мовній і культурній  різноманітності і багатомовності.
     Українська мова багата на цікавинки! Вона відрізняється від решти східнослов’янських мов своєю милозвучністю унікальними словами та правилами.          Філія № 10 Засульська сільська бібліотека зібрала мовні цікавинки про українську мову, які вас здивують. Ці відомості має знати кожен!
Цікаві факти про українську мову 
1.Сучасна українська мова містить приблизно 256 тисяч слів. 
2.Наша мова сформувалася ще в Х-IV тисячоліттях до нашої ери і походить вона зі санскриту.
3. До речі, перші слова з української мови були записані в 448 р. н.е. 
4. У “Короткому словнику синонімів української мови”, де зібрано 4279 синонімічних рядів, найбільше синонімів має слово “бити” – аж 45! 
5. В нашій мові є три форми майбутнього часу!  Нумо згадувати разом – проста (піду), складна (йтиму) і складена (буду йти).
6. Найуживанішою буквою в українському алфавіті є літера “п”; саме з неї починається найбільша кількість слів. Натомість найменш уживана – буква “ф”, 
7. Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер! Спробуйте вимовити “дихлордифенілтрихлорметилметан” (це хімікат для боротьби зі шкідниками).
8. Українську мову офіційно визнали літературною після видання “Енеїди” Івана Котляревського. Відтак, Котляревського вважають основоположником нової української мови.
9. Перший український “Буквар” видав у 1574 року у Львові першодрукар Іван Федоров. До наших часів дійшов лише один примірник книги, який було знайдено у 1927 році в Римі. Зараз стародрук зберігається в бібліотеці Гарвардського університету.
10. Найбільше перекладів серед українських творів має “Заповіт” Тараса Шевченка: його переклали 147 мовами народів світу.
       Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич й могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!


Немає коментарів:

Дописати коментар