суботу, 15 жовтня 2022 р.

 «Збережемо козацьку славу»

      14 жовтня відзначають Покрову Пресвятої Богородиці, День українського козацтва і День захисника України.
       В філії № 10 Засульська сільська бібліотека  до Дня Козацтва було проведено урок державності «Хай живе козацька воля! Хай живе козацький дух! та зроблено викладку літератури. 
       Українське козацтво має довгу уславлену історію. Перші офіційні згадки про козаків можна знайти ще у 1492 році. Саме тоді запорожці нанесли нищівну поразку турецькій воєнно-морській галері і визволили з полону своїх побратимів. Ось з цієї розповіді і починаються літописи  про мужні подвиги і легендарні походи козаків. 
      Відомо, що свято Покрови було на Січі найвеличнішим. Козаки вважали Пресвяту Богородицю своєю заступницею і захисницею, і вірили в її силу. Саме 14 жовтня відбувалась Велика Рада, чи як її ще називали Козацька Рада. В цей день обирали отамана і вирішували, як жити на наступний рік. З часом свято отримало ще одну назву – Козацька Покрова. А в Україні з 1999 року 14 жовтня офіційно  відзначають День козацтва. 
      Українська земля полита потом і кров'ю сотень поколінь, їхніх працелюбних і героїчних предків. Шануймо героїчну історію нашого  великого народу.
      



Немає коментарів:

Дописати коментар